Pšenový nákyp so slivkami


PŠENOVÝ NÁKYP SO SLIVKAMI


Z času na čas si do mraziaku odložím domáce ovocie, ktorého sa urodilo neúrekom ...spotrebovať ho nestihnem.....a vyhodiť ho? To by bola veľká škoda :) Takto isto som si zamrazila aj slivky priamo zo záhradky. Veru dlho som dúmala, čo netradičné a zdravé urobiť z týchto sliviek....a teraz prišiel ich čas :)  Rozhodla som sa urobiť slivkový nákyp... ale troška inak...nákyp plný vitamínov, minerálov.... a to vďaka pšenu. Práve pšeno je hlavnou ingredienciou tohto zdravého nákypu. Pre tých, ktorý nevedia čo je pšeno....ide o proso bez šupky, neobsahujúce lepok. Takže tento krát si prídu na svoje aj tí nešťastníci, ktorí nemôžu múku, alebo tí ktorí sa jej skrátka vyhýbajú.

Pšenový nákyp chutí naozaj fantasticky. Servírovala som ho na raňajky,tiež ako dezert ku káve, ale samozrejme, že si ho môžete dopriať aj ako hlavné sladké jedlo. Tento tip je veľmi dobrá alternatíva ryžového nákypu. 


na PŠENOVÝ NÁKYP potrebujeme:
1 hrnček pšena
1,5 hrnčeka mlieka
3 tbl. stévie
3 pl trstinového cukru
3 menšie jablká
cca ½ kg sliviek
2 vajíčka
1 PL škorica
perníkove korenie podľa chuti
250 g hrudkový tvaroh

Postup:
Pšeno si sparíme vriacou vodou minimálne 3x, aby sme sa zbavili jeho horkastej chuti. Potom si pšeno dáme do hrnca, zalejeme mliekom, pridáme stéviu s cukrom  a necháme variť 10 minút. Po 10 minútach sporák vypneme a pod pokrievkou necháme dôjsť ďalších 10 až 15 minút, kým nám pšeno nevstrebe mlieko. 
Kým nám pšeno odpočíva, pripravíme si jablká, ktoré ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Potom si oddelíme žĺtka od bielkov a z bielok si vyšľaháme sneh. Keď je pšeno hotové, v miske si ho zmiešame z nastrúhanými jabĺčkami, tvarohom, žĺtkami, korením a citrónovou esenciou. Ak nemáte esenciu nastrúhajte kôru z citróna. Na záver jemne vmiešame sneh. Po premiešaní všetkých ingrediencií môžeme cesto vyliať do maslom vymastenej formy. Najskôr vylejeme len polovičku cesta, na ktorú poukladáme na poly pokrájané slivky. Slivkami nešetrite, ukladajte jednu tesne vedľa druhej, aby ich arómou prešiel poriadne celý nákyp.  Slivky som ešte posypala perníkovým korením, ktoré im dodajú to pravú chuť. Ak máte slivky príliš kyslé, posypte ešte aj trošičkou cukru. Na túto vrstvu vylejeme druhú polovičku pšenovej zmesi a opäť poukladáme na polovičky prekrojené slivky posypané perníkovým korením. Ak chcete aby bol nákyp vláčnejší poukladajte pod slivky ešte plátky masla.
A teraz je na rade rúra. Predhrejeme si ju na 180 až 200°C a pečieme 35-40 minút v závislosti od trúby.
Na záver som si poliala nákyp ešte čokoládou, ktorú robím v zdravšej variante. A to tak, že si zmiešam kvalitné viac percentné kakao z maslom alebo kokosovým olejom a nechám roztopiť.

Dobrú chuť :)
 



Komentáre

A tieto milujete vy...