Pšenový nákyp so slivkami
PŠENOVÝ NÁKYP SO SLIVKAMI
Z času
na čas si do mraziaku odložím domáce ovocie, ktorého sa urodilo neúrekom ...spotrebovať ho nestihnem.....a vyhodiť ho? To by bola veľká škoda :) Takto isto som si zamrazila
aj slivky priamo zo záhradky. Veru dlho som dúmala, čo netradičné a zdravé urobiť z týchto
sliviek....a teraz prišiel ich čas :) Rozhodla som sa urobiť slivkový nákyp...
ale troška inak...nákyp plný vitamínov, minerálov.... a to vďaka pšenu. Práve pšeno je hlavnou ingredienciou tohto zdravého nákypu. Pre tých, ktorý nevedia čo je pšeno....ide o proso bez
šupky, neobsahujúce lepok. Takže
tento krát si prídu na svoje aj tí nešťastníci, ktorí nemôžu múku, alebo tí
ktorí sa jej skrátka vyhýbajú.
Pšenový nákyp chutí naozaj fantasticky. Servírovala som ho na raňajky,tiež ako dezert ku káve, ale samozrejme, že si ho môžete dopriať aj ako hlavné sladké jedlo. Tento tip je veľmi dobrá alternatíva ryžového nákypu.
na PŠENOVÝ NÁKYP potrebujeme:
1 hrnček
pšena
1,5 hrnčeka
mlieka
3 tbl. stévie
3 pl
trstinového cukru
3 menšie
jablká
cca ½ kg
sliviek
2 vajíčka
1 PL škorica
perníkove
korenie podľa chuti
250 g
hrudkový tvaroh
Postup:
Pšeno si sparíme
vriacou vodou minimálne 3x, aby sme sa zbavili jeho horkastej chuti. Potom si
pšeno dáme do hrnca, zalejeme mliekom, pridáme stéviu s cukrom a necháme variť 10 minút. Po 10 minútach
sporák vypneme a pod pokrievkou necháme dôjsť ďalších 10 až 15 minút, kým
nám pšeno nevstrebe mlieko.
Kým nám
pšeno odpočíva, pripravíme si jablká, ktoré ošúpeme a nastrúhame na hrubom
strúhadle. Potom si oddelíme žĺtka od bielkov a z bielok si vyšľaháme
sneh. Keď je pšeno hotové, v miske si ho zmiešame z nastrúhanými
jabĺčkami, tvarohom, žĺtkami, korením a citrónovou esenciou. Ak nemáte
esenciu nastrúhajte kôru z citróna. Na záver jemne vmiešame sneh. Po premiešaní všetkých ingrediencií môžeme cesto vyliať do maslom vymastenej formy. Najskôr vylejeme
len polovičku cesta, na ktorú poukladáme na poly pokrájané slivky. Slivkami
nešetrite, ukladajte jednu tesne vedľa druhej, aby ich arómou prešiel poriadne celý
nákyp. Slivky som ešte posypala perníkovým
korením, ktoré im dodajú to pravú chuť. Ak máte slivky príliš kyslé, posypte
ešte aj trošičkou cukru. Na túto vrstvu vylejeme druhú polovičku pšenovej zmesi
a opäť poukladáme na polovičky prekrojené slivky posypané perníkovým
korením. Ak chcete aby bol nákyp vláčnejší poukladajte pod slivky ešte plátky masla.
A teraz je na rade rúra. Predhrejeme si ju na 180 až 200°C
a pečieme 35-40 minút v závislosti od trúby.
Na záver som si poliala
nákyp ešte čokoládou, ktorú robím v zdravšej variante. A to tak, že si
zmiešam kvalitné viac percentné kakao z maslom alebo kokosovým olejom
a nechám roztopiť.
Dobrú chuť :)





Komentáre
Zverejnenie komentára