KOKOSOVÉ FIT JEŽE
Vianoce sú konečne tu, a ja sa tak môžem vyblázniť v kuchyni :). Všade všetko vonia, rôzne
chute v každom kúte domu....cítiť vôňu čokoládky, šľahačky, škoricu, med a iné dobroty...vyzerá to všetko úžasne a rodinke sa zbiehajú slinky :). Aj vy to tak máte však?
Nuž Vianoce máme len raz za rok, a tak si s radosťou doprajeme. Šok príde až po Novom roku keď sa postavíme na Váhu :D ... ručička nám nejak vyskočila hore ....ups :-8
Ja sa ale nechcem desiť
každý rok :D a preto sa snažím znížiť príjem vianočných kalórií aspoň o
trošička....koláčiky preto pripravujem v zdravšej a diétnejšej verzii.
Jeden z receptov ktoré pripravujem na Vianoce sú
kokosové ježe. Od malička patria ježe k mojím obľúbeným vianočným koláčom,
takže ani tento rok rozhodne nesmú chýbať.
Cesto:
1,5 šálky
mandľovej múky
1,5 šálky
hladkej špaldovej múky
mandľová
aróma
2 čl prášku
do pečiva
2 žĺtka, 3
bielka
½ šálky
rozpusteného kokosového oleja
mlieko na
rozriedenie cesta – cca 2-3 dcl
Poleva:
100 gramov
70% čokolády
kokosové
mlieko 150ml
2 PL masla
kokos na
obalenie
trocha medu
Postup:
Pripravíme si dve misky. V jednej miske si zmiešame múku
a kypriaci prášok a v druhej miske si vyšľaháme vajcia s
roztopeným kokosovým olejom, medom a mandľovou arómou. Potom túto mokrú zmes vylejeme do suchej a miešame,
pričom postupne prilievame mlieko tak, aby hmota nebolo príliš hustá. Cesto
vylejeme do vymasteného a v ysypaného plechu a pečieme na 180°C, 25-30 minút. Sledujte si ho radšej podľa farby, keďže každá trúba pečie inak. Musí
byť zvrchu mierne hnedkasté a po zapichnutí špáradla sa nesmie lepiť.
Dávka vystačí cca na veľkosť plechu 15x20 cm.
Cesto je po upečení veľmi krehké, preto ho nechajte dobre
vychladnúť a až potom nakrájajte na tenké obdĺžniky. Keďže chceme aby
koláčik bol naozaj zdraví s menej
kalóriami, nebudeme pripravovať klasickú čokoládovú polevu, ale polevu z kokosového
mlieka. Kokosové mlieko za studena má schopnosť stuhnúť tak isto ako maslo,
preto je to vhodný variant. Navyše
kokosové mlieko veľmi dobre zvýrazni chuť kokosu v ktorom budú ježe
obalené.
Postupujeme tak, že si v hrnci zohrejeme kokosové mlieko
a 2 PL masla. V ňom roztopíme kvalitnú viac percentnú čokoládu a môžeme
dosladiť štipkou medu. Ak nechcete používať veľké množstvo čokolády, môžete ubrať
z tabličiek čokolády a pridať lyžicu kvalitného kakaa. Chuť polevy bude
ešte výraznejšia a viac kakaová. Upečené obdĺžniky obalíme v poleve, potom v kakau a necháme poriadne
stuhnúť v chlade.
Komentáre
Zverejnenie komentára