KOKOSOVÉ FIT JEŽE


Vianoce sú konečne tu, a ja sa tak môžem vyblázniť v kuchyni :). Všade všetko vonia, rôzne chute v každom kúte domu....cítiť vôňu čokoládky, šľahačky, škoricu, med a iné dobroty...vyzerá to všetko úžasne a rodinke sa zbiehajú slinky :). Aj vy to tak máte však? Nuž Vianoce máme len raz za rok, a tak si s radosťou doprajeme. Šok príde až po Novom roku keď sa postavíme na Váhu :D ... ručička nám nejak vyskočila hore ....ups :-8
Ja sa ale  nechcem desiť každý rok :D a preto sa snažím znížiť príjem vianočných kalórií aspoň o trošička....koláčiky preto pripravujem v zdravšej a diétnejšej verzii.

Jeden z receptov ktoré pripravujem na Vianoce sú kokosové ježe. Od malička patria ježe k mojím obľúbeným vianočným koláčom, takže ani tento rok rozhodne nesmú chýbať.
Dúfam, že v tejto variante budú chutiť aj Vám :)


Na KOKOSOVÉ JEŽE potrebujeme:

Cesto:
1,5 šálky mandľovej múky
1,5 šálky hladkej špaldovej múky
mandľová aróma
2 čl prášku do pečiva
2 žĺtka, 3 bielka
½ šálky rozpusteného kokosového oleja
mlieko na rozriedenie cesta – cca 2-3 dcl
Poleva:
100 gramov 70% čokolády
kokosové mlieko 150ml
2 PL masla
kokos na obalenie
trocha medu

Postup:
Pripravíme si dve misky. V jednej miske si zmiešame múku a kypriaci prášok a v druhej miske si vyšľaháme vajcia s roztopeným kokosovým olejom, medom a mandľovou arómou. Potom túto mokrú zmes vylejeme do suchej a miešame, pričom postupne prilievame mlieko tak, aby hmota nebolo príliš hustá. Cesto vylejeme do vymasteného a vysypaného plechu a pečieme na 180°C, 25-30 minút. Sledujte si ho radšej podľa farby, keďže každá trúba pečie inak. Musí byť zvrchu mierne hnedkasté a po zapichnutí špáradla sa nesmie lepiť.

Dávka vystačí cca na veľkosť plechu 15x20 cm.

Cesto je po upečení veľmi krehké, preto ho nechajte dobre vychladnúť a až potom nakrájajte na tenké obdĺžniky. Keďže chceme aby koláčik bol naozaj zdraví s menej kalóriami, nebudeme pripravovať klasickú čokoládovú polevu, ale polevu z kokosového mlieka. Kokosové mlieko za studena má schopnosť stuhnúť tak isto ako maslo, preto je to vhodný variant.  Navyše kokosové mlieko veľmi dobre zvýrazni chuť kokosu v ktorom budú ježe obalené.

Postupujeme tak, že si v hrnci zohrejeme kokosové mlieko a 2 PL masla. V ňom roztopíme kvalitnú viac percentnú čokoládu a môžeme dosladiť štipkou medu. Ak nechcete používať veľké množstvo čokolády, môžete ubrať z tabličiek čokolády a pridať lyžicu kvalitného kakaa. Chuť polevy bude ešte výraznejšia a viac kakaová. Upečené obdĺžniky obalíme v poleve, potom v kakau a necháme poriadne stuhnúť v chlade.

Komentáre

A tieto milujete vy...