Perkelt so špaldovými haluškami
Perkelt so špaldovými haluškami
Nie je vždy ľahké uspokojiť hladné jazýčky našich milovaných mužských polovičiek..8)
Tak napríklad tá moja polovička sa so zeleninou príliš nekamaráti...vraj na to sú zajace..aby niekto chrúmal tie zelené listy...8) takže jediné..čo mi ostáva..je variť klasické jedlá...ktoré chlapi tak milujú...s malou modifikáciou...a menším počtom kalórií...8)
a tak vznikol tento úžasný perklet...s domácimi špaldovými haluškami...8)
a tá chuť...vôbec nie je poznať rozdiel..8) ba povedala by som..že chutí ešte lepšie ako ten klasický..8)
Základom je samozrejme červená paprika..ide o výnimočné korenie..o ktorom sme ani netušili..že je tak bohatá na vitamíny a minerály ako v skutočnosti je..konkrétne obsahuje vlákninu, železo, vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík, zinok, selén, mangán, meď, zinok, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, luteín, cholín a kyselinu listovú...8)
Tento červený prášok posilňuje imunitu..podporuje a urýchľuje trávenie..podporuje metabolizmus tukov..a pomáha aj pri odvodňovaní obličiek...8) a ešte mnoho iného...8) je to skrátka pecka..8)
tak prečo si ju nevychutnať práve v perkelte?
Na PERKELT SO ŠPALDOVÝMI HALUŠKAMI potrebujeme:
1 ks cibule
1/2 kg kuracieho alebo bravčového mäsa (najlepšie kuracie prsia, alebo vykostené horné stehná, alebo bravčové stehno či pleco)
pol hrnčeka smotany na varenie, alebo mlieka (má ešte menej kalórií)
2 lyžice špaldovej múky
cca 2 lyžice mletej červenej papriky
soľ
korenie
1 lyžica oleja (kokosový/olivový/slnečnicový)
voda
Na špaldové halušky potrebujeme:
1 vajce
1 pohár vody
cca 2 lyžice špaldovej celozrnnej polohrubej múky
cca 2 lyžice špaldovej hladkej múky
Postup:
Cibuľu si očistíme a pokrájame nadrobno. V hrnci rozpálime olej a pridáme cibuľu. Smažíme kým cibuľa nezosklovatí. Potom pridáme mäso, ktoré sme si umyli a pokrájali na malé kocky. Kým sa mäso zatiahne (rozumejte - kým nezbelie 8) ) osolíme ho, okoreníme a pridáme aj červenú papriku. Potom už nesmažíme dlho, len asi minútu, lebo paprika by zhorkla..a už by to nebolo veľmi chutné..8) Potom zalejeme dostatočným množstvo vody a necháme dusiť, kým mäso nezmekne. Vodu pridajte podľa toho koľko chcete šťavy. My máme šťavu radi, tak pridávam viac vody. Keď je mäso mäkké (kuracie je mäkkšie oveľa skôr ako bravčové), pripravíme si smotanu na varenie, v ktorej rozmiešame dve lyžice špaldovej múky. Zmes vlejeme do mäsa a necháme zavariť. Ak sa vám zdá omáčka príliš hustá, môžete ju rozriediť smotanou, alebo vodou. Ak sa vám zdá naopak riedka tak môžete rozmiešať ešte jednu lyžicu v smotane, alebo vo vode a priliať do hrnca. Dochutíme ešte soľou a korením a necháme chvíľku povariť a odstavíme.
Medzičasom si pripravíme cesto na halušky. V miske zmiešame vajce múku a vodu na husté cesto. Nie však príliš husté, aby sa vám ľahko robili halušky. Podľa potreby môžete buď prisypávať múku, alebo prilievať vodu..8) V hrnci dáme zavariť osolenú vodu a nahádžeme halušky..varíme ich kým nevýjdu hore...8) cca 10 minút...scedíme a môžeme podávať...8)
Komentáre
Zverejnenie komentára