TEKVICOVÁ POLIEVKA

Tekvicová polievka

Milujem polievky. Bez nej by obed nebol obedom. Či je leto alebo zima...teplučká polievka ako liek na žalúdok musí byť :) 


Tento krát som si pripravila polievku troška inak, ako sme možno zvyknutí.....nie je to vývar, cesnačka, ani kapustnica....je to niečo exotickejšie.... spojenie indického kari korenia, azíjského zázvoru, kokosového mlieka a tekvice. Keď zmiešate tieto ingrediencie do jedného receptu, výsledok je fantastický. Uvidíte, že ulahodíte Vaším mlsným jazýčkom....a namiesto jednej porcie zjete hneď dve :))


Prečo si zvoliť práve takúto netradičnú polievku? Tak tu Vám dám niekoľko dôvodov. Tekvica je veľmi vhodná pri redukčných diétach alebo pri diabetickej strave, pretože má minimum kalórií. V podaní tohto receptu je naozaj ideálna, nakoľko dobre zasýti a vy si ju tak môžete dopriať bez výčitiek aj na večeru. Kari korenie podporuje náš imunitný systém, urýchľuje trávenie a spaľovanie. Zázvor je zasa výborným pomocníkom pri boji s prechladnutiami, chrípkami či nádchami, a pre zmrzliakov ako som ja je výborný na zahriatie :). A netreba zabúdať aj na kokosové mliečko, ktoré by mali konzumovať ľudia trpiaci osteoporózou, slabými kosťami, nechtami ale aj ľudia z kardiovaskulárnymi chorobami, pretože znižuje vysoký krvný tlak.

Kombinácia týchto ingrediencií, dá polievke mierne pikantnú a exotickú chuť.Ak teda radi experimentujete s netradičnými koreninami a chuťami...túto polievku si určite zamilujete. Tak smelo do varenia J

Na TEKVICOVÚ POLIEVKU budeme potrebovať:
- jedna malá maslová tekvica
 - dve mrkve
- 2 cm zázvoru
-  150 ml kokosové mlieko
- 1čl kari korenie
- ½ čl muškátový oriešok
- soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
- 2 guličky nového korenia
- strúčik cesnaku
- sójová/worcesterská omáčka na dochutenie
- citrónová šťava


Postup:
Najskôr si ošúpeme najhlavnejšiu ingredienciu - tekvicu. Potom si tekvicu prekrojíme na polovičku a vydlabeme z nej semienka. Takto očistenú tekvicu si nakrájame na kocky a necháme variť v osolenej vode spolu s nakrájanou a očistenou mrkvou. Pozor! Vody nedávajte príliš veľa, aby ste získali správnu konzistenciu. Na začiatok odporúčam dať len toľko vody, aby  pokryla zeleninu....približne 1 až 2 cm nad zeleninou. Ak by sa Vám na konci varenia zdala polievka príliš hustá, prilejte prevarenú vodu. Do hrnca pridáme celý strúčik cesnaku, koreniny, a na jemno nastrúhan zázvor.  Množstvo zázvoru si prispôsobte podľa svojej chuti. Kto má rád pikantné pridajte troška viac. Polievka bude mať tie správne grády ;).....hlavne v zimnom a sychravom počasí sa bude veľmi hodiť. Všetko teda necháme prevariť, až kým mrkva a tekvica nebudú mäkučké. Pripravíme si ponorný mixér, a keď bude mrkva a tekvica hotová, odstavíme nachvíľku zo sporáka, vyberieme nové korenie, cesnak a vymixujeme na kašu.

Teraz prichádza na rad kokosové mlieko, ktoré dodá polievke veľmi jemnú chuť. Ja používam mlieko v plechovke, ktoré má hustejšiu a krémovejšiu konzistenciu. Premiešame a necháme ešte chvíľku prevariť. Na záver ešte dochutíme citrónovou šťavou a polievočka je na svete. Ako som už spomínala, ak ste neodhadli pomer vody a tekvice, pridajte ešte troška prevarenej vody....inak môžete toto jedlo nazvať ako tekvicový prívarok...aj keď ani ten nie je na škodu :).

Dobrú chuť!


Komentáre

A tieto milujete vy...