TEKVICOVÁ POLIEVKA
Tekvicová polievka
Milujem polievky. Bez nej by obed nebol obedom. Či je leto alebo zima...teplučká polievka ako liek na žalúdok musí byť :)
Tento krát som si
pripravila polievku troška inak, ako sme možno zvyknutí.....nie je to vývar,
cesnačka, ani kapustnica....je to niečo exotickejšie.... spojenie indického
kari korenia, azíjského zázvoru, kokosového mlieka a tekvice. Keď zmiešate
tieto ingrediencie do jedného receptu, výsledok je fantastický. Uvidíte, že ulahodíte Vaším mlsným jazýčkom....a namiesto jednej porcie zjete hneď dve :))
Prečo si zvoliť práve takúto netradičnú polievku? Tak tu Vám dám niekoľko dôvodov. Tekvica je veľmi vhodná pri redukčných diétach alebo pri
diabetickej strave, pretože má minimum kalórií. V podaní tohto receptu je naozaj ideálna, nakoľko dobre zasýti a vy si ju tak môžete dopriať bez výčitiek aj na večeru. Kari korenie podporuje náš imunitný systém, urýchľuje trávenie a spaľovanie. Zázvor
je zasa výborným pomocníkom pri boji s prechladnutiami, chrípkami či
nádchami, a pre zmrzliakov ako som ja je výborný na zahriatie :). A netreba zabúdať aj na kokosové mliečko, ktoré by mali konzumovať ľudia trpiaci osteoporózou, slabými kosťami, nechtami ale aj ľudia z kardiovaskulárnymi chorobami, pretože znižuje vysoký krvný tlak.
Kombinácia týchto ingrediencií, dá polievke mierne pikantnú a exotickú chuť.Ak teda radi experimentujete s netradičnými koreninami a chuťami...túto polievku si určite zamilujete. Tak smelo do varenia J
Kombinácia týchto ingrediencií, dá polievke mierne pikantnú a exotickú chuť.Ak teda radi experimentujete s netradičnými koreninami a chuťami...túto polievku si určite zamilujete. Tak smelo do varenia J
Na TEKVICOVÚ POLIEVKU budeme potrebovať:
- jedna malá
maslová tekvica
- dve mrkve
- 2 cm zázvoru
- 150 ml kokosové mlieko
- 1čl kari
korenie
- ½ čl
muškátový oriešok
- soľ,
čierne mleté korenie podľa chuti
- 2 guličky nového korenia
- strúčik
cesnaku
- sójová/worcesterská
omáčka na dochutenie
- citrónová
šťava
Postup:
Najskôr si
ošúpeme najhlavnejšiu ingredienciu - tekvicu. Potom si tekvicu prekrojíme na polovičku
a vydlabeme z nej semienka. Takto očistenú tekvicu si nakrájame na
kocky a necháme variť v osolenej vode spolu s nakrájanou a
očistenou mrkvou. Pozor! Vody nedávajte príliš veľa, aby ste získali
správnu konzistenciu. Na začiatok odporúčam dať len toľko vody, aby pokryla zeleninu....približne 1 až 2 cm nad
zeleninou. Ak by sa Vám na konci varenia zdala polievka príliš hustá, prilejte prevarenú vodu. Do hrnca pridáme celý strúčik cesnaku, koreniny,
a na jemno nastrúhan zázvor. Množstvo zázvoru si prispôsobte podľa svojej
chuti. Kto má rád pikantné pridajte troška viac. Polievka bude mať tie správne
grády ;).....hlavne v zimnom a sychravom počasí sa bude veľmi hodiť. Všetko teda necháme prevariť, až kým mrkva
a tekvica nebudú mäkučké. Pripravíme si ponorný mixér, a keď bude
mrkva a tekvica hotová, odstavíme nachvíľku zo sporáka, vyberieme nové korenie, cesnak a vymixujeme na
kašu.
Teraz
prichádza na rad kokosové mlieko, ktoré dodá polievke veľmi jemnú chuť. Ja používam mlieko v plechovke, ktoré má hustejšiu
a krémovejšiu konzistenciu. Premiešame a necháme ešte chvíľku
prevariť. Na záver ešte dochutíme citrónovou
šťavou a polievočka je na svete. Ako som už spomínala, ak ste neodhadli pomer vody a tekvice,
pridajte ešte troška prevarenej vody....inak môžete toto jedlo nazvať ako
tekvicový prívarok...aj keď ani ten nie je na škodu :).
Dobrú chuť!
Dobrú chuť!






Komentáre
Zverejnenie komentára