Rebarborák s posýpkou
Rebarborák s posýpkou
Nikdy sa neviem dočkať rebarborovej sezóny...8) najradšej by som ju jedla na raňajky..obed aj večeru..8) úžasne kyselkavá chuť tejto zeleniny dodá aj klasickému a jednoduchému koláčiku úplne iný rozmer..8) a dokonca si takýto koláč pochvaľujú aj chlapi..ktorí poväčšine koláče moc nejedia..vraj sú sladké...8) akoby čokoláda nebola..8) tú však niektorí dokážu zvaliť na jedno posedenie..8)
Rebarbora..je bohatá na vitamíny..kyselinu listovú..8) a celkovo pôsobí veľmi priaznivo na naše zdravie..8) a je to vraj rastlina lásky...8) čo si teda viac priať?..8)
Kedysi som si rebarboru aj pestovala sama..8) u babky na záhrade..8) dedko si však myslel..že je to burina..8) tak mi ju vykopal..8) rebarbora totiž vyzerá skoro ako lopúch..8) má veľké listy a v záhrade skutočne pôsobí ako niečo čo tam nepatrí..8) v minulosti bola považovaná za zeleninu chudobných ľudí...pretože väčšinou ju ľudia mali len tak v záhrade..8) rastie veľmi rýchlo a zaberá celkom veľa miesta..8)
Na REBARBORÁK S POSÝPKOU potrebujeme:
300 g hladkej špaldovej múky
200 g polohrubej špaldovej múky
100 g masla (izbovej teploty)
2 vajcia
6 patykov rebarbory
hrsť strúhanky
stéviu alebo hnedý cukor
Posýpka:
1 hrnček ovsených vločiek
1 hrnček hrubej celozrnnej špaldovej múky
150 g masla (izbovej teploty)
lyžica hnedého cukru
Postup:
Najprv si očistíme rebarboru a nakrajáme ju na kocky. V miske ju zmiešame so 4 lyžičkami stévie. Rebarbora je celkom dosť kyslá, preto ak máte radšej sladšie, môžete pridať ešte o lyžičku stévie viac. Ak použijete hnedý cukor čajovú lyžičku nahraďte polievkou lyžicou. 8) Takto pripravenú rebarboru nechajte v miske pekne odpočívať.
V miske, alebo na doske (ja radšej pracujem najprv v miske, a keď je cesto hotové dám ho na dosku) si zmiešame hladkú a polohrubú múku spoločne s vajíčkami a maslom. Vymiesime tuhé cesto, ktoré následne na doske zľahka vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm do požadovaného tvaru. Ja väčšinou pečiem tento koláčik v okrúhlej forme s vyšším okrajom..8) Ak takú nemáte, nevadí, kľudne použite menší plech. Po rozvaľkaní dáme cesto na formu a poriadne povyťahujeme až na okraj, aby sme si vytvorili akoby takú misku..8) Keď je cesto pripravené rebarboru precedíme, pretože pustí celkom dosť šťavy, a potom by sa nám cesto neupieklo. Cesto posypeme hrsťou strúhanky, ktorá ešte vpije do seba prebytočnú vodu, a poukladáme rebarboru.
Ovsené vločky v mixéri rozomelieme na múčku a spoločne s hrubou múkou, maslom a cukrom v rukách mačkáme až sa nám vytvoria hrudky. Takto pripravenú posýpku dáme na koláč. Budete jej mať viac ako bude treba, tak zvyšnú posýpku môžete dať do mrazničky a použiť znovu nabudúce.
Hotový koláč dáme do vopred predhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme cca 20 minút.
Do mlsania...8)














Komentáre
Zverejnenie komentára