Makovník, či jablčník?


Makovník, či jablčník?


Aby kosti a zúbky neboleli...:)))

Tento krát som dala priestor maku. Tieto maličké tmavomodré guličky v sebe obsahujú neuveriteľné bohatstvo....okrem minerálov a vitamínov majú veľmi veľa vápnika. Mak  teda odporúčam všetkým, ktorí chcú mať zdravé kosti, zuby, ale aj pekné vlasy či nechty.....čo oceníme hlavne my, milé dámy, však? :)))
Takže ako som tak rozmýšľala, akú dobrotu vykúzliť z týchto guličiek, chytila ma nostalgia a spomienky na detské časy....keď táto sladká pochúťka bola na raňajkovom stole pomaly každý deň...zvolila som teda chutný, sladký a voňavý makovníček. A aby nebolo toho málo, šupla som k nemu aj jablkovú verziu, a voňavý škoricový jablčník bol na svete. Kuchyňa s nimi tak krásne rozvoniala, že som sa nemohla dočkať na ráno, kedy si ich vychutnám. Makovník a jablčník a taktiež pohár mliečka musel byť :)

Obe verzie chutia fantasticky, a ak patríte k takým labužníkom ako ja, neváhajte a vyskúšajte obe.


Na MAKOVNÍK a JABLČNÍK potrebujeme:

Cesto:
- 230 g špaldovej hladkej múky 
- 120 g pohánkovej múky
- štipka soli
- 2 PL trstinového cukru
- 150-200 ml vody podľa hustoty
- 100 g rozpusteného masla
- 1 žĺtok
- lyžica octu


Maková plnka:
100 g mletého maku
mlieko
4 tablety stévie
1 PL trstinového cukru

Jablková plnka:
- 2-3 jablká
- škorica
- 1 až 2 čl perníkového korenia
- nahrubo nadrvené orechy, hrozienka,
- rum

Postup:
Najskôr si zmiešame vodu, maslo, žĺtok a ocot. Potom do tejto zmesi pridáme všetky suché ingrediencie a rukami vypracujeme na hladké nelepivé cesto, ktoré necháme odstáť v chladničke 2 hodiny. Medzitým si pripravíme plnku.


Na makovú plnku si uvaríme mletý mak v mlieku, ktorý si dochutíme sladidlom a cukrom. Množstvo mlieka pridávame podľa hustoty, aby bola zmes ľahko roztierateľná. Mak stačí prevariť len 2-3 minútky a plnka je hotová.

Na jablkovú plnku si najskôr na masle opražíme nahrubo nadrvené oriešky, pridáme najemno nastrúhané jablká, hrozienka, perníkové korenie a troška rumu. Krátko podusíme, aby sa jabĺčka zbavili prebytočnej šťavy.

Cesto po 2 hodinách vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, tak ako je na obrázku, na cca 2-3 mm. Potrieme ho makovou plnkou a zavinieme. Pozor, aby ste nedali plnky príliš veľa, inak Vám bude vychádzať z cesta pri rolovaní, ale taktiež ani príliž málo, aby makovník nebol suchý. Odporúčam okraje pred zavinutím ešte ohnúť cca 1 cm a plnka ostane v závine na svojom mieste :). Takto zrolovaný makovníček potrieme vajíčkom a môžeme dať piecť. 
Z druhej polovice cesta urobíme  jabĺčkovú variantu, pri ktorej postupujeme rovnako. Štrúdličky pečieme 10 min. na 220°Ca potom 20 minút na 160 °C. Po upečení ich potrieme roztopeným maslom .... cesto sa Vám bude rozplývať na jazýčku :)




Dobrú chuť!
  

Komentáre

A tieto milujete vy...