Mrkvový tvaroháčik

Mrkvový tvaroháčik


A zase tá mrkva...8)nie je to však náhoda..mrkva je úžasná potravina, ktorá obsahuje v sebe množstvo vitamínov...niektorí ľudia zvyknú namietať, že predsa nie sú zajace, aby chrúmali mrkvičku a ešte k tomu v koláči. Mrkva však dodáva koláčikom potrebnú vlhkosť a hutnosť a tie potom nepotrebujú toľko múky. Má nízky obsah kalórií a tukov, čo predstavuje ďalšie plus ak okrem zdravia, chceme aj čo to po zime zhodiť. :-)
A čo je lepšie spojenie ako mrkva a tvaroh? snáď iba tvaroh a jahody...8)nič nám teda nebráni pridať do koláča aj tie a môžeme si smelo vychutnávať nebíčko v našich ústočkách :-)


Na MRKVOVÝ TVAROHÁČIK potrebujeme:

Cesto:

350g mrkvy
5 pl javorového sirupu
5 tabliet stévie
3 vajcia
150 g ovsenej múky (pomleté vločky)
3 pl kokosového oleja
2 pl masla
½ prášku do pečiva
2 čl škorice
Hrsť sušených hrozienok

Plnka:

250 g tvaroh /ideálne je použiť jemný tvaroh, ja som mala hrudkový tak som ho rozmixovala tyčovým mixérom/
1 kyslá smotana
1 PL javorový sirup
1-2 banány podľa chuti
½ balenia želatínového stužovača
Pomaranč alebo iné ovocie

+ škorica na posypanie alebo nastrúhaná čokoláda

Postup:

Mrkvu si nastrúhame na jemno, pridáme pomleté ovsené vločky (múku), prášok do pečiva, roztopený olej a maslo, 3 žĺtka, škoricu, javorový sirup a stéviu. Ja používam stéviové tablety, ktoré roztlačím medzi dvoma lyžičkami na prášok. Ak máte práškovú stéviu, máte o jednu robotku menej J Jedna tableta stévie by sa mala rovnať jednej lyžičke práškovej stévie. Všetko dobre premiešame. Ak sa vám zdá cesto príliš husté, pridajte troška vlažného mlieka na rozriedenie. Nakoniec  jemne vmiešame do cesta vyšľahané bielka na sneh a taktiež hrozienka.
 Dáme piecť na vymastený a múkou vysypaný plech na 180°C, 40 minút. Ja som použila plech s rozmermi  26x20cm. 

Kým sa cesto pečie pripravíme si plnku. Zmiešame tvaroh so smotanou a javorovým sirupom.  Banány si v druhej miske roztlačíme na kašu a zmiešame spolu s tvarohovou plnkou.  Keď bude cesto upečené, môžeme do plnky pridať želatínový stužovač, ktorý si pripravíme podľa návodu. Na cesto ešte poukladáme nadrobno pokrájaný pomaranč, prípadne iné ovocie a potrieme tvarohovou plnkou. Na ozdobenie môžeme vrch koláča posypať škoricou, kakaom alebo nastrúhanou čokoládou. Necháme dobre stuhnúť v chladničke a môžeme podávať. 

Obrovskou výhodou tohto koláčika je, že pokojne ho môžeme jesť od rána do večera aj na druhý deň, lebo vtedy chutí ešte lepšie...8)

Do mlsania :-)















Komentáre

A tieto milujete vy...